MS Word ile doküman hazırlamak veya MS PowerPoint ile sunum yapmaya çalışmak bazen çok can sıkıcı olabiliyor. Çünkü sunumun içeriğinden çok formatına zaman harcamak zorunda kalabiliyor insan. Neyse ki, LaTeX ile tanışmamız bu problemi ortadan kaldırıyor.
LaTeX sayesinde şablon olabilecek dokümanlar ve sunumlar çıkarabilirsiniz. Tabi ki, LaTeX komutlarına alışmak biraz zaman alabilir; ancak bir kez alıştıktan sonra vazgeçilmez olacağının garantisini verebilirim :)
Özellikle matematiksel formül ağırlıklı bir doküman yazılacaksa LaTeX en iyi uygulama ortamı olacaktır. Dipnotlar ve referanslar oldukça kolay, aynı zamanda sorunsuz bir şekilde hazırlanabilir.
Dikkat! LaTeX telafuzu “Lah-tech” seklindedir, açıkçası ilk gördüğümde latex diyordum ancak böyle okunduğu duyunca sasirmistim.
LaTeX, alışık olduğumuz MS Word gibi bir WYSIWYG (what you see is what you get) türü kelime işlemcisi değildir. Birtakım derleme ve görüntüleme araçlarına ihtiyaç duyar; texstudio, MiKTeX vs. gibi. Hadi gelin şimdi birkaç kurulum yapalım..
NASIL KURULUR
LaTeX’i offline veya online kullanmak için kurabiliyoruz.
Online olarak overleaften proje oluşturup çalışmaya başlayabilirsiniz. Bunun bir avantajı da ortak kullanıma izin vermesi. Yani projenizi takım arkadaşlarınızla paylaşıp birlikte eş zamanlı olarak aynı projeyi düzenleyebilirsiniz.
Ayrıca daha önceden hazırlanmış herhangi bir projenizi .zip dosyası olarak buraya yükleyip üzerinde çalışabilirsiniz. Aynı zamanda birçok hazır template de seçilip kullanılabilir.
- Sürekli olarak internete erişim imkanınız yoksa, bunun için bilgisayarınıza offline olarak çalışmaya izin veren bir ortam kurabilirsiniz. Bunun için bir derleyiciye ve bir de kodları yazacak ortama ihtiyacınız olacak. Derleme için MiKTeX kurulumu (sadece Windows’a özgü) yapmanız gerekmektedir. Buradaki önemli bir diğer husus ise kurulum yapılırken “install missing packages on the fly” seçeneğinin işaretlenmiş olması gerekiyor. Çünkü LaTeX kullanılırken çeşitli package’lara ihtiyaç duyuluyor. Bunun için hepsini teker teker indirmek yerine, bu seçenek sayesinde otomatik olarak package’lar yüklenebilmektedir.
Son olarak off-line kullanımda, MiKTeX için bir metin düzenleme aracına ihtiyaç duyulacaktır. Bunun için texstudio indirmek gerekecektir. İndirme işlemi için aşağıdaki link kullanılabilir. Kurulumu oldukça basittir.
Texstudio da kurduktan sonra çalışma ortamımız hazır demektir.
KAYNAK Tavsiye
Her programcının karşılaştığı gibi zaman zaman küçük ve biraz da can sıkıcı hatalarla karışılabilirsiniz. İnternet bu sorunların çözümü için bitmez tükenmez bir deryadır. Derleyicinin verdiği hatayı sadece kopyala yapıştır yaparak internetten aratın ve bulduğunuz çözümleri uygulayın.
Başucu kitabı olarak “İnce bir LaTeX (The (Not So) Short Introduction to LaTeX)” kitabı orijinal hali veya Türkçe tercümesi kullanılabilir.
Önemli Bilgiler (Güncellemeler Gelecek..)
LaTeX’te doküman herhangi bir metin editöründe kaynak kodu olarak hazırlanır ve daha sonra uygun LaTeX yazılımını kullanarak biçimlendirilmiş doküman haline getirilir (Python gibi).
LaTeX programı tüm satırların aynı uzunlukta olmasını (iki yana yaslama) sağlamak için her satırda kelimeler arası boşluk uzunluklarını otomatik olarak ayarlar.
LaTeX’te sıfırdan şablon oluşturmak efor gerektirir, ancak IEEE Template gibi hazır templateleri kolayca kullanabilirsiniz.
LaTeX ile tablo oluşturmak için tabular ortamı kullanılır.
LaTeX ile matematik formülleri dizerken çoğu zaman “amsmath” paketi kullanılır.
\usepackage[turkish]{babel } : Türkçe karakterler için önemli bir pakettir.mli bir pakettir.